Begeleiding bij rouw- en verlies

‘De reis van donker naar licht’

Verlies is meer dan je denkt. In de cyclus van het leven hoort verlies van vorm, van tijd, van leeftijd erbij om tot rust te komen, te herstellen, af te ronden en iets nieuws een kans te geven. Het is een universeel gegeven waar we allemaal mee te maken hebben. Je kunt een geliefd persoon verliezen, een echtscheiding kan je leven veranderen, je kracht kun je verliezen, het verlies van gezondheid zet jouw leven op zijn kop. Zo zijn er nog vele andere verliezen in de levenscyclus waar we allemaal belevingen mee hebben.

Rouw- en verlies voor nabestaanden

Iemand verliezen die jouw dierbaar is maakt dat plotseling je hele leven verandert. Niets is meer hetzelfde. Allerlei gevoelens wisselen elkaar af en zijn moeilijk hanteerbaar. Je voelt niets terwijl je eigenlijk vindt dat je heel verdrietig zou moeten zijn. Verlies en rouw hoort bij het leven, het is de achterkant van liefhebben. Verlies is het besef dat een geliefd onderdeel van je leven ten einde is.

Diepe rouw volgt om te leren leven met zoveel verdriet. Gevoelens als het ervaren van een grote leegte, een geamputeerd gevoel, een eenzaam proces. Iedereen rouwt op zijn eigen manier, maar er zijn ook overeenkomsten. Het is hard werken en kost veel energie. Je hebt er tijd voor nodig.

Elk rouwproces is uniek

Je komt in een rouwproces waarvan je niet kan zeggen hoe dit voor jou verloopt. Rouw is een intense persoonlijke ervaring, elk rouwproces is uniek. Ieder zoekt hierin zijn eigen weg, op zoek naar wat hij daarin nodig heeft om het verlies te verweven in je eigen leven. Je rouwt met je hele lijf. Je ervaart het in je denken, in je doen, in je voelen en in je lichaam. Rouwen is zwaar en kan veel van je vragen. Je zoekt naar een nieuw evenwicht in je leven tussen verleden en toekomst. Rouwen is afscheid nemen van je overleden dierbare. Die verbinding krijgt een nieuwe vorm. Geen contact meer, geen nabijheid, geen gewoonten, de plek aan tafel is leeg. Herinneringen krijgen een plek, foto’s en monumentjes worden gekoesterd. Soms echter blijft de verwarring bestaan. Het verlies en de pijn beheersen je totaal. Je ervaart onvoldoende steun uit je omgeving en vindt het moeilijk om met je naasten te delen. Het verlies kan invloed hebben op je relatie, je gezin en je werk. Ook kan een oud verlies ineens weer heftig opspelen. Dit kan je dagelijks functioneren belemmeren. Dan kan deskundige aandacht en ondersteuning nodig zijn, om een nieuwe weg te vinden. Voor jezelf, maar soms ook voor je partner en gezinsleden.

Verlies van gezondheid

Verlies van gezondheid kan je leven op zijn kop zetten. Je bent de controle kwijt, je lichaam laat je in de steek. Je voelt onzekerheid, onrechtvaardigheid, angst, boosheid, schaamte en schuldgevoel. Het hier en nu voelt anders. Je kijkt op een andere manier naar de toekomst: wat betekent je ziekte voor jou persoonlijk, je relatie, je gezin, je werk? Een goed rouwproces is van belang om het verlies te aanvaarden, afscheid te nemen van de oude situatie en een nieuwe balans te vinden.

Vaak lukt het om afscheid te nemen van hoe je ooit was. Je bent in staat om met je beperkingen en onzekerheden te leven. Je kunt weer kijken naar de mogelijkheden. Soms lukt het je echter niet om de nieuwe werkelijkheid een deel van je leven te maken. Je ziet geen perspectief in je toekomst en ervaart geen levenslust. Dan kan deskundige verliesbegeleiding nodig zijn. Niet alleen voor jezelf maar soms ook voor je partner en je gezinsleden. Verlies van gezondheid heeft veel invloed op je relatie en op het gezin. Een verloren evenwicht herstellen.